Licht op Verlies blog

Als je rouwt, ben je op zoek en niet ziek

2012 04 05

door Marjolijn Meijer

Martin (43)*

Voor mijn werk ben ik altijd helemaal gegaan. In de periode na het overlijden van Elise moest ik er nog harder aan trekken. Te hard, zoals ik achteraf begrijp. Ik had veel spanning in mijn lijf. Mijn verdriet drukte ik, als ik op mijn werk was, zoveel mogelijk weg Dat lukte niet altijd. Ik was sneller geïrriteerd, ook al liet ik het niet direct blijken. Mijn collega’s merkten het aan mijn afstandelijkheid.


De spanning in mezelf en daardoor ook met mijn collega’s liep, na verloop van tijd, behoorlijk op. Ik ben toen naar de bedrijfsarts gegaan. Hij zei dat ik tegen een burn-out aan zat. Door begeleiding zou het waarschijnlijk nog voorkomen kunnen worden. Hoewel ik liever alles zelf oplos, heb ik toen de persoonlijke coaching aangenomen. Uiteindelijk heb ik mijn balans weer gevonden. In een burnout ben ik gelukkig niet terecht gekomen.

* de verhalen zijn echt, de mensen onherkenbaar

Ben je op zoek of ziek?

Welke klachten heb jij?

Zowel

  • mentale,
  • emotionele als
  • fysieke?
  • Welke herken je als horend bij jou,
    dus die altijd de kop op steken,
    als je veel spanning hebt?

Herken je het, dat je niet ziek bent, 
maar op zoek naar een nieuwe balans,
naar een nieuw perspectief?

Hoe herken je of je rouwt, of tegen een burn-out aanzit?

Als je rouwt ben je op zoek en niet ziek. Je bent op zoek naar een nieuwe balans in je leven. Alles is anders en daarin zoek je je weg. Als het vertrouwde leven weggevallen is, dan geeft dat spanning. Het maakt je onzeker en je probeert je, zo goed als het kan, staande te houden.

Als je rouwt, dan lijken de symptomen die je hebt vaak op die van een burn-out. De meesten denken dat je in een burnout raakt door je werk. Weet dat het een combinatie is van werk en thuis. Als je iemand verliest, dan raakt dat je zo diep, dat je je balans kwijt bent. Dat merk je zowel thuis, als ook op je werk. 

Wat zijn de verschijnselen als je in een burnout dreigt te raken, of erin zit? Je kunt daar niet een duidelijk antwoord op geven. Het gaat namelijk om de optelsom van verschillende signalen en symptomen.

Ongeveer 75 % van de fysieke klachten bij mensen die rouwen komen door spanning, verdriet en onrust rondom hun verlieservaring(en). De symptomen lijken naast die van een burn-out ook op die van een depressie. De fysieke, emotionele en mentale klachten door je rouw, kunnen daardoor ook met die van een depressie worden verwisseld.

Als iemand tegen je zegt dat je misschien wel depressief bent, dan is het goed om terug te kijken in je leven. Herken je deze aanleg, om somber of zwaarmoedig te zijn? Is dat niet het geval, dan komt het vrijwel altijd door de rouw.

In de gesprekken die ik met mensen voer, is het regelmatig aan de orde of het 'goed' is om een anti-depressivum te slikken. Hierin kan je arts jou adviseren. Het komt voor dat artsen deze middelen voorschrijven, terwijl je het zelf liever niet wilt.

Weet ook dat anti-depressiva je gevoel laten vervlakken. De ‘weg er doorheen’ is moeilijker te gaan. Het rouwproces duurt vaak ook veel langer. Het gevolg kan zijn dat je je verdere leven deze middelen blijft slikken en dat je er niet meer van af komt.

Laat je dus goed voorlichten door iemand die een goede diagnose geeft en niet 'standaard' deze anti-depressiva voorschrijft. Wees je ervan bewust wat de gevolgen zijn op korte termijn en ook op langere termijn. Vaak spelen dus oude, voor jou bekende, symptomen behoorlijk op als je je verlies doorleeft. Ook de onderdrukking van je emoties beïnvloedt hoe jij je voelt. 

In de 1e module van de online cursus doe je bij de 2e stap een onderzoek naar hoe het mentaal, emotioneel en fysiek met je gaat. Hier lees je ook over de tien meest voorkomende klachten, zowel bij een burnout als bij rouw. Deze 1e module kun je gratis volgen.
 

Via deze link maak je je eigen persoonlijke account aan en krijg je direct toegang tot de 1e module,

of log je direct in met je eigen wachtwoord.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: