Licht op Verlies blog

Als je rouwt, ben je op zoek naar een nieuw doel

2012 04 19

door Marjolijn Meijer

Als je iets ingrijpends meemaakt in je leven, dan word je teruggeworpen op jezelf. Meestal voel je, naast de kwetsbaarheid die toeneemt, ook een verlangen dat groeit. Het is een verlangen om iets te doen, iets dat bij jou past en bovendien ook waardevol is.

Het kan zijn dat je het opeens weet, omdat iets je raakt. Datgene kan iets zijn wat niemand van je verwacht. Het idee sluimert en groeit in je. Je gelooft erin. Je hart gaat er als het ware sneller door kloppen. Je energie neemt toe. Je weet dan waar jij je voor in wilt zetten en je weet dat je dat kunt.

Toch zijn er genoeg rationele argumenten om er niet naar te luisteren. En uiteraard is het reëel dat niet alles mogelijk is. En toch ... tegen adviezen van anderen in blijft er het verlangen om hier gehoor aan te geven.

Wat wil jij?

Onderzoek in jezelf

  • Wat vind jij waardevol?
  • Wat vind je waardeloos?
  • Waarvoor zou jij je willen inzetten?

Als je een nieuwe richting aan je leven wilt geven, welke waarden zijn dan je uitgangspunt?

Als je rouwt, ben je op zoek naar een nieuw (levens)doel

Vorige week las je over de rust in jezelf. Als je die rust steeds vaker in jezelf ervaart, dan merk je dat het een plek is van stilte en weten. Dit is de plek in jezelf waar je dat diepe besef hebt over wat je 'te doen hebt'. Hoe jij de wereld een stukje mooier, lichter, vreugdevoller, plezieriger etc. kunt maken.

Juist in een periode van rouw, waarin je leven op zijn grondvesten heeft getrild, waarin emoties jou binnenste buiten hebben gekeerd, kan dit weten van wat je wilt duidelijker worden. Deze herkenning van wat je wilt, heeft ook te maken met waarden die door je rouwproces nog helderder zijn geworden. Na een ingrijpend verlies weet je nog beter wat voor jou echt waarde heeft. Waarin jij kunt bijdragen aan de wereld om je heen.

Je eigen waarden geven je eigenwaarde en energie. Je verlangen geeft je een nieuw perspectief.  Als je jouw eigen waarden kent en herkent, dan weet je in welke richting jouw (levens)doel ligt. Bij doelen gaat het niet alleen over grote zaken. Dat kan, maar het gaat vooral ook over kleine dingen. Alles ontstaat door stap voor stap de richting van je verlangen uit te gaan. Dat zijn eerder kleine stappen, dan grote sprongen naar je doel. 

Clara
Ik ervaar nu pas, nadat mijn zoon overleden is, dat mijn familie mijn alles is. Ik heb besloten om minder te gaan werken. Ik wil er voor mijn kleinkinderen zijn en het contact met mijn kinderen intensiever beleven. Het zorgen voor mijn kleinkinderen geeft mij veel plezier.

Michel
Ik heb voor een andere richting in mijn werk gekozen. Het roer heb ik omgegooid. Niet meteen, maar stapje voor stapje. Ik ben nu veel meer met cliënten bezig, in plaats van met bureauwerkzaamheden. Dat geeft me voldoening.

Rik
Ik heb geloof in wat ik wil. Dat voel ik diep van binnen. Het plezier in reizen dat ik altijd al had, met mijn vrouw samen, dat pak ik op. Ik organiseer op dit moment een speciale reis. Een reis voor mensen die een verlies hebben meegemaakt. Deze gaat over ontmoeten, onthaasten en ontwikkelen. Met Saskia in mijn geest ontstaan de mooiste plannen. Ik neem er de tijd voor.

Sluimert bij jou een nieuw (levens)doel?

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: