Licht op Verlies blog

Je eigen wijsheid

2012 06 29

door Marjolijn Meijer

Vertrouw op jouw eigen wijsheid

Sommige cliënten vragen zich af of ze wel op de juiste manier rouwen. Of ze het niet te lang hebben uitgesteld. Of ze niet te oppervlakkig hebben gerouwd, zodat ze het later nog een keer ‘moeten’ doen.
Je kunt nog zoveel boeken over rouw lezen, nog zoveel adviezen krijgen, of nog zoveel voorbeelden van anderen om je heen, jouw eigen manier 
om je rouw te doorleven, dat is de manier die klopt. Daar kun je gerust op vertrouwen.

Sommigen komen jaren later pas bij hun diepe verdriet. Zo sprak ik een cliënte die haar moeder verloor toen zij 19 jaar was. Zij had een jaar vrijaf genomen van school en zelf intensief voor haar moeder gezorgd. Na het overlijden van haar moeder wilde zij verder met haar leven. Dat was aan de ene kant in een stroomversnelling gekomen, aan de andere kant was zij in dat jaar niet toegekomen aan waar zij zelf veel behoefte had: Met vrienden uitgaan, plezier maken.

Het is nu twintig jaar later. Door het onlangs verliezen van haar baan hield zij in deze fase van haar leven het slot op haar gevoel niet langer gesloten. Het verlies van haar baan raakte het verlies van haar moeder. Zij neemt nu de ruimte om ook het verdriet om haar moeder te doorleven. Zich weer met haar verbonden te voelen.

Zij herinnert zich haar moeder weer, terwijl ze dacht dat ze haar moeder eigenlijk als moeder wel kende, maar amper als mens. Uitspraken van haar komen nu weer naar boven: ‘Heb het lef om te kiezen voor jezelf!' 'Zorg in ieder geval dat je voor jezelf kan zorgen.’

Haar moeder was voor haar het voorbeeld hierin. Ze brak het slot open. Ze laat haar gevoelens nu toe en ze heeft het lef om haar leven in de ogen te kijken. Haar eigen keuzen te maken. Te zorgen voor zichzelf. Ze kan het nu aan om haar manier van overleven te herkennen en los te laten. Ze heeft daar nu tijd voor en neemt deze ook. Daar heeft zij hulp bij gevraagd.

Je lijf is wijs. Daarin ligt je eigen wijsheid. Je lijf weet precies wanneer het moment is aangebroken dat jij je rouwproces in de ogen kunt kijken en je mee kunt laten voeren op de golven van verdriet, angst of boosheid.

Ik ben ervan overtuigd dat je daarin op jezelf kunt vertrouwen. Ook al zegt iedereen om je heen dat je het anders moet doen, jij doorleeft je verdriet op je eigen manier. Precies zoals het voor jou klopt. Ook al lees je in  boeken hoe anderen het doen, weet dat er zoveel manieren zijn als dat er rouwende mensen zijn. Dat je je eigen tijdstip aangereikt krijgt, je eigen duur en het in je eigen heftigheid ervaart. Dat je dat met of zonder hulp ook aan kunt.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: