Licht op Verlies blog

Doordraven en het verstand op nul?

2011 03 01

door Marjolijn Meijer

Een uitgesteld leven leiden

Heb je het gevoel dat je een uitgesteld leven leidt? Dat je pas geniet als alles klaar is. Zo draaf je door en probeer je te voldoen aan wat er kennelijk van je gevraagd wordt. Is dit een manier om je gevoel te omzeilen? Hoe vaak sta je stil bij wat je voelt? We zijn het niet gewend en we hebben het meestal ook niet geleerd.

Voelen is eng en verdriet beangstigend.

Stilstaan is voor de meeste mensen erg moeilijk. Je gaat dan voelen. Voelen lijkt eng te zijn en zeker als je er bewust ruimte voor maakt, ernaar luistert en daar misschien wel gehoor aan geeft. Dat kan onvoorspelbare gevolgen hebben, want je hebt het dan misschien niet meer onder controle. Beangstigend is het helemaal, als je verdriet hebt. Verdriet is heftig en lijkt je in de greep te hebben.

De knop van het gevoel uitdraaien

Het liefst draai je de knop van je gevoel lager of zelfs helemaal uit, zoals je dat bij een dimmer doet. Is dat de oplossing? Een tijdje werkt het, totdat je gaat merken dat je niet meer leeft, maar aan het overleven bent. De dieptes van de gevoelsdalen zijn gedempt, de -hoogtes afgevlakt. Je merkt dat je ook niet meer geniet.

De pijn van je emoties voorkomen

Je gevoel wegdraaien lijkt een effectieve methode om de pijn van je emoties te voorkomen. Dat is het ook op bepaalde momenten. Het is onhandig als je je overmeesterd voelt door heftige emoties in het bijzijn van anderen die je onvoldoende vertrouwd. Maar het wordt pas echt pijnlijk als je de dimmer van het gevoel niet meer openzet.

Voelen, wat doet dat met jou?

Hoe ga jij om met verdriet?

de foto's zijn van Paulien van Tienhoven - www.10hoven.nl

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: