Licht op Verlies blog

Hebben anderen meer zelfvertrouwen dan jij?

2012 11 23

door Marjolijn Meijer

Ik had er de pest aan om kwetsbaar te zijn!

Rick (24)

Mijn verhaal gaat over kwetsbaarheid en zelfvertrouwen. Dat ik op mijn tiende mijn vader heb verloren, weten maar weinig mensen. Mijn moeder is jaren geleden hertrouwd met iemand waar ik het redelijk mee kan vinden. Iedereen denkt dat hij mijn vader is.

Als geen ander had ik er de pest aan om kwetsbaar te zijn. Dat speelde al toen ik tien jaar was. Ik werd onderuit gehaald met rotopmerkingen over de ziekte van mijn vader. Nadat hij overleden was, wilden ze niet meer met mij omgaan, alsof ik besmet was.

Ik werd behoorlijk somber. Toen ik veertien was, ben ik doorgeslagen naar de andere kant en hard geworden. Ik deed alsof niets mij interesserde. Bijna iedereen dacht toen dat ik veel zelfvertrouwen had. Ze moesten eens weten hoe ik me in die tijd werkelijk voelde!

Doordat ik mijn verhaal over mijn vader niet vertelde, was het alsof ik niet eerlijk was. Dat ik iets verzweeg. Daar liep ik helemaal in vast. Ik was een aantal jaren geleden behoorlijk depressief. Ik kwam de deur niet meer uit. Ik had nergens meer zin in.

Inmiddels heb ik geleerd om opener te zijn over wat ik voel en over wat ik heb meegemaakt. Ik heb nu echte vrienden. Ze weten wie ik ben. Ze zeggen tegen me dat ze het 'krachtig' vinden dat ik open ben en me kwetsbaar durf op te stellen. 'Daardoor laat je zien dat je niet bang bent!'

* Rick is niet te herkennen om privacy-redenen.

Durf jij je kwetsbaar op te stellen?


De juiste mensen hebben begrip voor je kwetsbaarheid. Die kom je vanzelf tegen als je open bent. Anderen hebben echt niet meer zelfvertrouwen dan jij, ook al lijkt dat vaak zo. 

Op den duur weet je op welke manieren je open kunt zijn. Je voelt het aan, of iemand je onderuit wil halen. Wees daarin niet te naïef

Aan de andere kant, door je gesloten op te stellen, kun je inderdaad minder gepakt worden. Maar vriendschap geef je dan ook geen kans! Dat is een hoge prijs dus.

HET LICHT OP ...  KWETSBAARHEID

Realiseer je het volgende:

  • Kwetsbaarheid ligt in het verlengde van openheid.
  • Door je kwetsbaar op te stellen, laat je zien dat je niet bang bent.
  • Je kwetsbaar opstellen, betekent niet dat je onzeker, hulpeloos of afhankelijk bent.

Kortom:

Hoe opener je durft te zijn, hoe meer zelfvertrouwen je uitstraalt.
Hoe meer jij jezelf kwetsbaar durft op te stellen, hoe minder makkelijk je te kwetsen bent.

Durf jij je kwetsbaar op te stellen en daardoor zelfvertrouwen uit te stralen?

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: