Licht op Verlies blog

Trouw zijn én je eigen grenzen kennen

2013 01 11

door Marjolijn Meijer

In de afgelopen weken heb ik veel mails ontvangen met verhalen die mij werden toevertrouwd. ​Wat mij opviel, is dat veel mensen iets lang kunnen volhouden. Ook al is dat menselijkerwijze gezien bijna niet mogelijk.

Er is een kracht in hen die dat mogelijk maakt. Het zit in het woordje trouw. Je bent trouw aan wat je waardevol vindt, trouw aan de ander, trouw aan wat jij je hebt voorgenomen, trouw aan de situatie. Het kantelpunt is er ook. Als je trouw bent aan iets, dan kan dat op den duur ook ten koste gaan van jezelf. 

Ik herken dat zelf ook. In de periode dat ik én de zorg voor mijn kinderen had én kostwinner was én met hart en ziel rouwde én mij op mijn werk stortte, liep ik mijzelf voorbij. Door mijn eigen grenzen te leren kennen, voorkwam ik dat ik volledig vastdraaide.

Marko vertelt in deze mail hoe hij een burnout kon voorkomen. Daarna krijg je een oefening die je in je zoektocht verder helpt.

Lees ze!
Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat de inhoud en het aanbod hem of haar kan helpen.

Hoe hield Marko het vol?

Marko (49)

Het ziekteproces van Monique verliep uiterst grillig.  Door de hersentumor was zij zichelf niet meer. Zij was niet meer de vrouw waar ik twintig jaar daarvoor trouw aan had beloofd. Ze kon ons uitschelden, en ook al wisten we dat zij zichzelf op dat moment niet was, het raakte ons.

Ik weet nog dat Michiel, onze zoon, haar niet meer wilde zien. Hij was zo verdrietig en tegelijkertijd zo boos op haar, dat ik hem daarin gelijk gaf. Ik wilde hem ook meegeven dat er een diepere kracht in jezelf zit, waardoor je toch samen verder kunt. 'Ja pap, dat zie ik aan je. Jij houdt het vol. Ik kan het niet op die manier, ik zie wel dat jij trouw blijft aan mama.'

Een half jaar heeft zij nog zo geleefd. We herkenden de rustige Monique niet meer, haar karakter was zo veranderd, dat zij in niets meer leek op wie zij ooit was. Als zij voor de derde keer op een dag met haar eten gooide en niet meer verder wilde en weigerde om haar medicijnen in te nemen, dan wist ik het ook niet meer. 

De diepe trouw in mijzelf aan haar, for better and worse, zorgde er uiteindelijk toch weer voor, dat we verder konden. Het is nu een jaar later. Heb ik het goed gedaan? Die laatste periode met Monique heeft een zware wissel getrokken. Ik heb het volgehouden, maar fysiek lijk ik soms wel op een wrak.

In de afgelopen weken heb ik tijd voor mijzelf genomen. Momenten van reflectie gaven mij mieuwe inzichten. Ik zag dat de zorg die ik eerst voor Monique had, nu uitgaat naar onze kinderen. Ik heb weinig sociale contacten voor mijzelf.

Ik heb geschreven over wat we met elkaar hebben meegemaakt en wat dat met mij gedaan heeft. 
Ik gun mijzelf weer ruimte in de toekomst. En de cruciale vraag is: Hoe ben ik daarin trouw aan mijzelf! Die vraag alleen al zorgde ervoor dat ik een burnout heb voorkomen.

* Marko is niet te herkennen om privacy-redenen.


Trouw zijn aan jezelf betekent ook zorgen voor jezelf

Het kan zijn dat de zorg voor anderen al je aandacht vraagt, of gevergd heeft. Als je je richt op wat je werkelijk waardevol vindt, dan kun je bergen verzetten. Dan krijg je op de één of andere manier ook de kracht hiervoor. Marko heeft dat in de zorg voor Monique ook ervaren.

Waarschijnlijk herken je het ook bij jezelf. Dat je achteraf jezelf afvraagt:
Hoe heb ik dat in vredesnaam gered?

HET LICHT OP ...  TROUW ZIJN AAN JEZELF 

Hoe DOE je dat?

Durf eens stil te staan.

Het helpt om te schrijven. Over wat je hebt meegemaakt en wat een (zware) wissel op jou heeft getrokken.

Daarbij kunnen emoties naar boven komen. Boosheid, verdriet, angsten etc. Laat dat gebeuren. Als je schrijft, heb je voldoende reflectie om jezelf niet in je emoties te verliezen, maar ze wel ten diepste te ervaren. En weet:

De weg er doorheen, is de weg eruit!

Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Waar(in) ben ik trouw (geweest)?
 2. Wat heb ik vanuit die trouw gedaan?
 3. Wat deed dat met mij?
 4. Wat deed dat met anderen?
 5. Waarin ben ik nu trouw aan mezelf?

Kortom:

Eerst zorgde je voor anderen, vanuit een gevoel van trouw. Je kreeg er de kracht voor. 
Weer zorgen voor jezelf is trouw zijn aan jezelf. 

Ook jijzelf bent waardevol om voor te zorgen.
Dat betekent ook grenzen aan geven waar ze nodig zijn.
Wat je dan merkt, is dat je weer energie krijgt! 

Wil je geholpen worden in deze zoektocht?
Klik hier en l
ees daar meer over. 

In het Licht op Verlies-programma kun je jouw persoonlijke verhaal met mij delen. Er is uitgebreid mailcontact mogelijk. Dat kan voor jou net die steun in de rug zijn.

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies 


Trouw zijn aan jezelf - in het Licht op Verlies-programma

Hieronder lees je over de inhoud 
van de 2e module - Trouw zijn aan jezelf

 • Hoe jij je zelfvertrouwen weer terug krijgt.
 • 14 manieren om trouw te zijn aan jezelf en daardoor weer vertrouwen te hebben in de toekomst.
 • Dat je precies weet of iets klopt of niet en dat je daarop leert te vertrouwen.
 • Hoe zet je die gedachten stop, waar je helemaal op leegloopt?
 • Hoe die soms lastige stem in jouw hoofd jou juist fantastisch kan helpen.
 • Dat passiviteit eerst nodig is, ook al voelt dat beroerd, om daarna weer met passie verder te gaan.
 • Wat je wel en niet deelt met anderen en hoe je dat zo doet, dat je jezelf niet te kwetsbaar voelt, maar juist krachtiger.

Lees meer over het Licht op Verlies-programma

P.S Licht op Verlies is voor diegene die minimaal drie maanden geleden een ingrijpend verlies heeft meegemaakt en emotioneel daarin vastloopt. Je hebt iemand verloren door overlijden, je hebt een scheiding achter de rug of een belangrijke relatie is beëindigd, je raakt je gezondheid kwijt, je bent je baan verloren. Je hebt geen zicht meer op je doel.

Meestal komt een verlies niet alleen en voelt het alsof verschillende verliezen opgestapeld zijn. Je hebt behoefte aan licht in je leven, duidelijkheid over wat je wilt, weer grip op je leven, meer veerkracht en dat je emoties er helemaal mogen zijn, maar je niet meer beheersen.
Is dit bij jou zo? Dan werkt Licht op Verlies ook voor jou.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: