Licht op Verlies blog

Blokkerende gedachten stoppen!

2013 03 21

door Marjolijn Meijer

Beste ,

Heb jij een negatieve gedachte die jou kan beheersen? Is het een obstakel voor je? Je kunt niet om die gedachte heen en deze weerhoudt jou ervan om te komen waar je naartoe wilt.

Hoe ga je met die negatieve gedachte om? Hoe zet je er het licht op? Hoe krijg je die gedachte 'in beheer'? Daar gaat het in deze mail over.

Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat de inhoud en het aanbod hem of haar kan helpen.


‘Is dat werkelijk zo?’

Als je het (even) niet meer weet, dan zijn er 'obstakels op je weg'. Vaak zijn dat gedachten en emoties, of een overtuiging die je blokkeren. Het is belangrijk om de gedachten te leren kennen die jou vastzetten.

Een vastzittende, vaak negatieve overtuiging, is een gedachte over jezelf, of over anderen, die telkens terug komt. Die invloed heeft op jou en je emoties, en meestal onbewust. Bijvoorbeeld:

  • 'Bij mij gaat het nooit 100 % goed.'
  • 'Ik krijg nooit kansen.'
  • 'Dat gaat me vast niet lukken.'

Hoe laat je die negatieve gedachte los?

Overtuigingen hebben de neiging om niet mee te groeien. Zij geven je schijnbaar houvast en tegelijkertijd draaien ze jou vast. Ze hebben je vroeger geholpen tijdens een periode waarin dat nodig was, maar die 'waarschuwingen' zijn nu niet meer nodig.

Het wonderlijke is dat het niet werkt om bijvoorbeeld het besluit te nemen om de gedachte; ‘Dat gaat me niet lukken!’ los te laten. Ook al kies je daarvoor, het werkt niet. Wat wel werkt, is dat je die gedachte bewust wordt als die weer in jezelf opkomt. Dat je telkens, als die oude overtuiging weer oppiept, je dat herkent.

Je hoeft je gedachten dus niet te veranderen. Luister en kijk er gewoon naar en stel jezelf de vraag: ‘Is dat werkelijk zo?’ Door dit te doen, komen die negatieve gedachten steeds minder vaak en verdwijnen ze langzamerhand. 

Je hoeft er dus ook geen positieve gedachte voor in de plaats te zetten. Je balans krijg je terug als jij je bewust bent van die gedachte en weet wat die negatieve gedachte met je doet.

LICHT OP ...   negatieve gedachten

Positieve gedachten denken, of die in de plaats zetten van negatieve, dat werkt vaak niet. Onbewust geloof je die toch niet en dan werkt het niet.

Herken de negatieve gedachten die regelmatig bij jou op komen. Draaien die jou vast in het gevoel van overleven?

Het is echt mogelijk om die vastdraaiende, negatieve gedachte (langzamerhand) weer los te laten. 
Uiteindelijk gaat het om de vraag: 

‘Is deze gedachte waar, of niet waar?’

  • Welke negatieve gedachte over jezelf, komt als eerste bij jou naar boven?
  • Is deze gedachte op dit moment waar of niet waar?
  • Geeft deze gedachte jou energie of juist niet?

KORTOM

Het gaat erom om je bewust te worden van je negatieve gedachte. Om die in het licht te zetten door jezelf de drie eenvoudige vragen te stellen. 
Doe je dat regelmatig, dan komt die vastdraaiende gedachte of negatieve overtuiging steeds minder vaak in je hoofd op.
Je krijgt weer de ruimte om te doen wat je wilt.

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies 


‘Dat gaat mij vast niet lukken’! ...

Else Marie (36)

Het leek wel of ik een magneet ingeslikt had. Ik trok altijd ellende aan, waardoor wat ik deed vaak mislukte. ‘Dat gaat mij vast niet lukken’! ... Die gedachte had ik zo vaak per dag! Die was zo vanzelfsprekend. Die hoorde zo bij mij ... Maar ik was me niet bewust van de werking ervan.

Ik vergeleek mijzelf altijd met anderen. Die konden het altijd beter, gemakkelijker, waren intelligenter, hoefden niet zo hard te werken, hadden een leukere familie, hadden vrienden die er echt voor hen waren. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Een ander had het in mijn ogen altijd beter. 

Hoe lang heb ik zo geleefd? Ik denk vanaf de Middelbare School. Tot vorig jaar. Ik zat er helemaal doorheen. Vorig jaar brak ik mijn enkel op een lelijke manier en die genas maar niet. In die maanden dat ik gedwongen werd om te zitten, had ik een helder moment. Ik stelde mezelf de vraag;

Als ik weer normaal kan lopen, hoe wil ik dan verder? Letterlijk verder, maar ook in de zin van, wat wil ik zelf? Dat moment was voor mij een keerpunt. Ook al kon ik toen nog niet lopen, iedere dag nam ik een gedachtestap om weer duidelijk te krijgen wat ik zelf wilde. Om me niet te laten leiden door die negatieve gedachte ... 'en dat gaat me vast niet lukken!'

Het is gelukt. Ik loop weer en ben me beter bewust van wat gedachten met mij doen. Ook al lukt iets niet direct, dan weet ik dat het met doorzettingsvermogen en geduld vaak wel gaat lukken. Ik krijg steeds meer energie.

Else Marie is niet te herkennen om privacy-redenen


Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs:

Hoe maak je jouw leven lichter?

Het Licht op Verlies-programma past bij je, als het volgende je aanspreekt:

Op je eigen manier

Jij beslist hoe je het Licht op Verlies-programma volgt. Het zijn jouw vragen, jouw problemen en jouw reflecties. Daarin breng je op je eigen manier stap-voor-stap verandering.

Op je eigen moment

Jij weet wanneer je behoefte hebt aan een moment voor jezelf. Dat kan ‘s morgens, 
‘s middags of ‘s avonds zijn. Gewoon als het jou past. Je hoeft nergens naartoe. Je hoeft met niemand rekening te houden.

In je eigen tempo

Als je snel wilt dan kan dat, wil je het rustig aan doen, dan is dat ook mogelijk. Je neemt de tijd die je nodig hebt.

Op je eigen vertrouwde plek

Wat is er prettiger dan je eigen plek? In je kamer achter de computer, of met de laptop op de bank. Met de Iphone of Ipad in de trein. Jij kiest wat voor jou plezierig is.

Wil je meer lezen over het Licht op Verlies-programma, klik dan hier.