Licht op Verlies blog

Aandacht maakt het lichter

2011 05 12

door Marjolijn Meijer

Goedbedoeld

In een periode van rouw moet je door. Veel mensen om je heen zeggen dat ook. ‘Ja, je moet door, je kunt niet anders, je moet verder.’ Anderen geven je goedbedoelde adviezen. Ze vragen zich af wat jij nodig hebt en willen je bemoedigen. Soms komen ze met voor hun gevoel opbeurende opmerkingen, de zogenaamde ‘dooddoeners’: ‘Je hebt nog twee kinderen, daar moet je wel voor zorgen!’ ‘Je hebt een mooie tijd met elkaar gehad, denk daar maar aan terug. ‘Je bent nog jong, je krijgt vast nog wel een kind’...

Dooddoeners

Dit zijn opmerkingen waardoor je je afsluit. Je hebt het gevoel dat deze mensen je niet begrijpen. Dat zij jouw verhaal liever niet willen horen, omdat dat voor hen te confronterend is. Het gevolg kan zijn dat je je verhaal niet meer vertelt, omdat je bang bent om gekwetst te worden. De zogenaamde ‘dooddoeners’ van mensen in je directe omgeving, thuis en op het werk, nodigen je inderdaad niet uit om over je verlies te praten.

Aandacht maakt het lichter

Hoe prettig is het als iemand met echte aandacht naar je luistert! Waar je je verhaal aan kunt vertellen, zonder dat de ander het verhaal overneemt. Iemand die met interesse luistert. Die alle tijd voor je heeft en die je respecteert zoals je bent. Dan voel je dat alles weer even lichter wordt, minder zwaar en het is niet meer zo donker.

Aandacht krijgen is best eng ...

Je kunt een ander niet verplichten om te luisteren. Je kunt een ander daarin ook niet veranderen. Het enige wat je kunt doen is om te onderzoeken hoe jij dat, vanuit oprechtheid, zelf kunt aangeven. Gewoon omdat je dat nodig hebt. Tegelijkertijd ... aandacht krijgen is best eng. Het komt dichtbij. Je kunt je dan niet meer terugtrekken. Het vraagt van je om je te realiseren hoe het werkelijk met je gaat, om dat uit te spreken.

Wil je iemand iets waardevols geven, geef dan aandacht!

Wat doet aandacht met jou?

de foto's zijn van Paulien van Tienhoven: www.10hoven.nl

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: