Licht op Verlies blog

Loyaliteit ervaren!

2013 05 09

door Marjolijn Meijer

Beste , 

Door loyaliteit voel je je verbonden met anderen. Ook als zij niet meer leven.

Loyaliteit kan jou, of een ander, ervan weerhouden om verder te gaan met leven. Hoe ga je daarmee om?

Andrea vertelt over haar loyaliteit naar haar partner. Zij herkende in het gesprek dat wij hadden, hoe zij daarin vastliep.

Daar gaat het in deze Licht op Verlies-mail over. 
Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat de inhoud en het aanbod hem of haar kan helpen.

Klik hier en volg ons ook op Facebook!

LICHT OP ...   LOYALITEIT

Loyaal zijn heeft te maken met trouw zijn. Met echtheid. Met voelen of iets klopt. Los van de gevolgen die het voor jou heeft.

Maar stel dat het eigenlijk toch niet klopt en je ziet dat zelf niet? Dat je bijvoorbeeld jezelf iets ontzegt, omdat degene die je mist, dat eigenlijk ook zou 'moeten' meemaken. Die gedachte zorgt, vaak onbewust, voor een loyaliteitsconflict.

Je overleeft dan. Je zit minder goed in je vel. Je vertrouwt het allemaal niet meer zo. Vaak steekt wantrouwen dan de kop op. 

Je kunt jezelf verliezen in het loyaal zijn naar anderen en zelfs naar het verleden. Dat houdt je af van een leven nu, waarin je (opnieuw) kunt genieten.


'Ik mag en kan toch geen plezier hebben!?'

Andrea (64)

Ik mag en kan toch geen plezier hebben? Ik voel me zo schuldig als ik geniet van een reis of van een concert. Bert leeft niet meer. Ik voel een diepe loyaliteit naar hem. Naar het leven dat we ooit samen hadden. Waarin we alles samen deden.

Hij kan dit allemaal niet meer meemaken. Dus waarom ik dan nu wel? Ik voel me schuldig als ik geniet van dingen waar we vroeger samen van genoten. Dan doe ik het liever niet! Daar heb ik het vervolgens weer moeilijk mee, want ook anderen lijden daar onder. Ik weet het vaak gewoon niet meer.

Andrea en is niet te herkennen om privacy-redenen


Hoe ga je om met loyaliteit?

Andrea voelt zich loyaal naar haar overleden partner. Hij is er niet meer. Hun aardse verbondenheid is afgelopen. Ze mag van haar zelf, onbewust weliswaar, nu ook niet meer genieten. Dat voelt als een verraad. Ze zouden samen oud worden. Nu is zij alleen over. De dingen die zij zich hadden voorgenomen, zijn nu samen niet meer mogelijk.

Zij is aan het overleven. Onbewust houdt zij het 'doorleven' tegen. Zowel het doorleven (verwerken) van haar verlies, als ook het verder gaan met leven, het door leven, zoals ze dat samen van plan waren. Ze ervaart haar leven als een grote leegte.

Hoe kan zij in plaats van leegte weer ruimte ervaren? Dat zelfs die leegte een ruimte wordt, waarin zij weer kan genieten?

Hoe begin je daarmee?

Word je eerst bewust van dat loyaliteitsconflict in jezelf.

De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Ervaar je leegte, uitzichtloosheid of ruimte?
  • Welke gedachten zorgen voor die uitzichtloosheid of leegte?
    Begin je zin met - 'Ik mag niet ..., want ...'.
  • Hoe wil je kennelijk met die gedachte(n) loyaal zijn?
  • Wat zou diegene die je zo mist jou toewensen?

Kortom:
Loyaal zijn, is ook trouw zijn aan jezelf en daardoor ben je juist trouw aan de ander. Als jij je daar bewust van bent, als je daar het licht op zet, dan leef je weer, ook al zou je de omstandigheden liever anders wensen. 

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies


Licht brengen waar zwaarte wordt gevoeld

Ooit kreeg ik een vraag van een client: 'Is dat niet zwaar, al die problemen, al die tegenslagen en verliezen waar mensen jou over vertellen?' 

Ik kon daar zonder meer op antwoorden: 'Ik krijg er energie door'. Ik geniet ervan als mensen die vastgelopen zijn weer gaan leven. Dat ze hun tegenslag op een nieuwe manier opvangen en daarin hun veerkracht terug krijgen. Het is niet zwaar. Het is licht brengen waar zwaarte wordt gevoeld, waardoor het voor diegene en ook voor mij lichter wordt.

Wil je meer lezen over het persoonlijke
Licht op Verlies-begeleidingstraject? Klik dan hier.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: