Licht op Verlies blog

Het kletskanaal

2013 08 30

door Marjolijn Meijer

Krijg je energie door wat jij van binnen tegen jezelf zegt? Krijg je zin om te doen wat je hoort?

Hoe ga je om met dat kletskanaal in jezelf? Daar gaat het vandaag over.

Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door naar iemand anders.

Klik hier en volg ons ook op Facebook

LICHT OP ...  
je kletskanaal

In moeilijke tijden draaien je gedachten vaak op volle toeren. Daarmee hoop je dat je het redt. Dat je het aankunt.

Als je eens luistert naar jezelf, dan hoor je ineens van alles. Ik noem dat het ‘kletskanaal’ in jezelf. Daar stem je je ‘s morgens al op af. Zonder dat je het weet. Net alsof het een radiozender is. Dat kletskanaal kan de hele dag doorgaan.


Ik noem mezelf vaak een ‘sul’.

Eduard
‘Ik word zo moe van mijzelf. Ik praat voortdurend. Soms hardop, maar meestal in mijn hoofd. Niet echt positief trouwens.

Ik noem mezelf vaak een ‘sul’. Dat het me weer niet lukt. Vroeger ging alles me veel gemakkelijker af.'

Eduard is niet te herkennen om privacy-redenen


Heb jij ook zo’n ‘kletskanaal’?

‘Zie je wel, ik kan niet eens meer een mail schrijven. Ik doe daar uren over. En wat zal ze er wel niet van vinden om zo’n mail te krijgen. Ik kan beter morgen even vragen of ze tijd heeft. Maar ze heeft al vaker laten blijken dat andere dingen belangrijker zijn. Ben ik dan niet meer belangrijk? Ik ben ook anders nu. Er komt minder uit mijn handen. Ik kan negatief zijn over mezelf. Het is toch niet leuk om dat te horen. Ja maar ik heb het ook zo zwaar. Ik zou eigenlijk eens beter voor mezelf moeten zorgen. Maar daar heb ik geen tijd voor. Ik heb nog zoveel te doen ...’

De meeste mensen hebben zo’n ‘kletskanaal’. Dat gaat maar door. Je denkt dat die stem de redder in nood is. Dat die je waarschuwt. Dat die je helpt. Dat die alles onder controle heeft. Helaas.

Vaak is die stem in jezelf negatief. Die slurpt je energie weg. Die zorgt er in ieder geval niet voor dat je alles onder controle krijgt. Die geeft je zelfs het gevoel dat het je allemaal niet gaat redden.

Stem je eens af op een ander kanaal in jezelf. Een positiever en milder 'kanaal'. Een stem die juist bemoedigt. Een kanaal dat je energie geeft.

Dat wil niet zeggen dat je alles alleen maar positief hoeft te zien. Het verdriet, de pijn en je verlies hoef je echt niet te ontkennen. Die zijn voor jou ook een realiteit.

Je kunt daar ook wel anders mee omgaan. Door die stroom van gedachten, dat kletskanaal, even uit te zetten. Stel jezelf dan eens de volgende vraag: ‘Wat heb ik nu nodig?’ En dan te luisteren naar je antwoord.

Kijk dan of het je lukt om daar dan naar te luisteren. Om dat te doen.

Kortom:
Luister eens naar dat 'kletskanaal'. Krijg je er energie door? Krijg je zin om te doen wat je hoort?

Alleen jij kunt daar verandering in brengen. Door jezelf vriendelijker toe te spreken. Door naar je echte behoefte te luisteren. Dan krijg je zeker meer plezier in wat je doet.

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp? 
Meer informatie krijg je door op deze link te klikken

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: