Licht op Verlies blog

De regels van de chaos

2014 01 24

door Marjolijn Meijer

Wil jij het ook allemaal het liefst onder controle hebben? Juist omdat alles anders is geworden? Dat lukt je nooit helemaal. Dat heb je zelf waarschijnlijk ook ervaren door wat je hebt meegemaakt.

Als je de ‘regels van de chaos’ durft toe te passen, dan krijg je meer rust en ruimte. Het leven is vaak onvoorspelbaar en chaotisch. Hoe kun je daarmee leren omgaan?

Succes ermee!

Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door naar iemand anders.

Klik hier en volg ons ook op Facebook


‘Ben ik nou zo’n control-freak?’

Esmée

‘Je bent een echte control-freak’, zei iemand tegen mij. ‘Dat was je al, maar nu nog veel meer.’ Ik was er kapot van toen ik dat hoorde. Het was kennelijk goed bedoeld, maar dit kwam wel hard aan.

Ik ga er maar van uit, dat wat mij raakt, dat daar een kern van waarheid in zit. Dus hoe ga  ik hiermee om dat ik zo’n control-freak ben? En vooral ... hoe maak ik het voor mijzelf iets makkelijker?  Want mijn hele lijf is één bonk spanning. Daar zou ik graag vanaf willen.

Esmée is niet te herkennen om privacy-redenen.

Licht op ... 
chaos

Je bent waarschijnlijk niet de enige. Er zijn veel mensen die de drang hebben om alles te beheersen en daardoor hopen alles onder controle te krijgen. Dat gaat soms een beetje, maar nooit helemaal.

Stress en een gevoel van spanning in je lijf zijn duidelijke signalen. Je wilt te veel onder controle hebben, of je moet die voor je gevoel houden.
Je kunt het jezelf iets gemakkelijker maken.

Neem ‘gewoon’ als uitgangspunt dat 
het leven onvoorspelbaar is. Dat je jouw leven en dat van anderen niet kunt beheersen. Het leven is namelijk vaak chaotisch en het gaat zijn eigen gang.


De regels van de chaos

Lees eens de onderstaande ‘regels van de chaos’. Spreken ze je aan, probeer ze dan eens toe te passen. In de volgende Licht op Verlies-mail krijg je er nog een aantal.

 1. Niet alles tegelijk
  Dit is de eerste en de belangrijkste, want - direct alles doen - dat kun je niet van jezelf verwachten ... Probeer ook niet alles direct te begrijpen en in een hokje te plaatsen. Laat ruimte in jezelf open voor een nieuwe kijk op de dingen die gebeuren.

   
 2. Laat los

  Door te controleren denk je dat je vat hebt op hoe iets gaat lopen. En het liefst dat je voor elkaar krijgt wat jij wilt. Daar word je erg moe van. Laat steeds vaker je greep los op dingen en op anderen om je heen. Het loopt zoals het loopt.

   
 3. Laat je verrassen
  
Iets onverwachts kan ook prima zijn. Doe het zelf ook eens anders en kom zo uit je vaste patronen. Patronen kunnen voor een keurslijf zorgen. Dat betekent een lijf vol spanning. Verwonder je eens over hoe iets anders kan gaan. Vaak merk je dat het uiteindelijk ook prima is. Dat je er misschien zelfs energie door hebt gekregen.

   
 4. Wees een dolfijn
  
Een dolfijn laat zich meevoeren op de stroom van de golven. Hij controleert niets. Maar in de ene golf, is hij al wel op zoek naar de volgende. 
De dingen lopen altijd anders dan je van tevoren hebt gepland. Speel daar op in. 
  Loop erop vooruit. Kijk gewoon naar wat er op je afkomt. Dan overvalt het je niet. Laat gebeuren wat er komt en speel daar als een dolfijn op in.Kortom:

Door in je dagelijks leven minder te controleren, merk je dat spanningen in je lijf en in je hoofd verdwijnen. Je krijgt meer rust en ruimte.

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp? 
Meer informatie krijg je door op deze link te klikken

@ 2014 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: