Vragen (FAQ)

Als je nog een vraag hebt na het doornemen van onze website, stel ons deze gerust. We proberen daar binnen twee dagen antwoord op te geven. Lees ook de veelgestelde vragen hieronder, misschien is je vraag daar al beantwoord. Het kan ook zijn dat je technische hulp nodig hebt over het Licht op Verlies-programma of de Licht op Verlies-check. Ook daar geven we je zo spoedig mogelijk support. 

Hieronder staan antwoorden op vragen die je misschien hebt:

Voor welke leeftijd is het Licht op Verlies-support-programma?

Licht op Verlies vraagt in haar programma om zelf aan de slag te gaan met de oefeningen. Onze ervaring is, dat vanaf 21 jaar het programma goed te volgen is. Als je 18 bent en je hebt een zelfreflecterend vermogen, dan kan het uiteraard eerder. De maximum leeftijd is er niet. Het is wel belangrijk dat je de eerste beginselen van het computergebruik kent. 

Ik ben niet zo handig met de computer, kan ik het Licht op Verlies-programma dan toch volgen?

Je hoeft niet erg handig te zijn met de computer. Als je eenmaal ingelogd bent, dan blijf je dat ook. Bij het inloggen voer je je naam en wachtwoord in. Als je kunt typen, dan is dat ook handig, dat hoeft niet, want een logboek waarin je gewoon schrijft is ook prima. Je kunt ook even met iemand die daar verstand van heeft het programma bekijken, hoe het werkt, welke handelingen je moet verrichten en die kun je dan opschrijven, zodat je het altijd nog even kunt nalezen. Er zijn geen onoverkomelijke dingen. Het is wel belangrijk dat je computer een goede browser heeft, dat is het onderdeel van de computer die het programma online ontvangt. Ook is het goed om een niet al te oude computer of laptop te hebben. Check dit even vooraf. Computers van meer dag 7 jaar oud kunnen problemen geven.

Graag zou ik de terugkoppeling van de Licht op Verlies-check printen, is dat mogelijk?

Je hoeft dit niet te printen, je kunt direct na de check aangeven dat je die terugkoppeling graag per mail wil ontvangen. Er zijn drie terugkoppelingsmomenten. Direct nadat je de check hebt gedaan en de twee dagen die daarop volgen. Dat hebben we speciaal zo gedaan, omdat in één keer alles lezen, gewoon te veel is. Zo kun je het op je laten inwerken.

De mails die je krijgt, kun je uiteraard zoals dat gebruikelijk is uitprinten.

Later kun je altijd je testresultaat inzien, de scores blijven namelijk bewaard. En nogmaals ... niemand kan bij de uitkomst van jouw check komen, deze is beveiligd. Alleen jij kunt daar met jouw wachtwoord bij.

Is het Licht op Verlies--programma alleen als je iemand door overlijden bent verloren?

Dit programma is veranderd en nu geschikt voor alle soorten van verlies. Naast het verlies van een dierbare door overlijden, gaat het ook over het verliezen van een relatie (echtscheiding), van je gezondheid, het verlies van je werk, maar ook van een toekomst, als je bijvoorbeeld geen kinderen kunt krijgen. Er zijn veel soorten verlies, het ene raakt altijd weer het andere. Daarom hebben we deze keuze gemaakt. Je leert in het programma om te gaan met je verlies en tegenslagen, en zo mogelijk weer voor jezelf perspectief te creëren. Je ervaart dat je met meer rust en energie de toekomst in gaat. Wat eerst de online cursus was, heet nu Licht op Verlies-programma. 

Wat is er allemaal veranderd ten opzichte van wat eerst de online cursus was?

Er zijn een paar wijzigingen, de inhoud van de oefeningen is nog duidelijker en werkzamer. Omdat de doelgroep verbreed is, zijn de ervaringen hier en daar veranderd. De volgorde van ontvangst en de wijze waarop is hier en daar veranderd. De adviezen krijg je nu bijvoorbeeld niet in één stap, maar in een mail toegestuurd. De check is uitgebreider en persoonlijker qua terugkoppeling als je deelnemer bent. Je kunt gewoon bij je logboek. Alleen de door jou geschreven korte aantekeningen kunnen hier en daar op een andere plaats staan. De lay-out is gewoon vertrouwd, zoals je die kent.

Blijf ik toegang houden tot de uitkomst van alle testen/checks die ik heb gedaan?

Ja, je blijft toegang houden tot de resultaten van de checks. Zo krijg je een overzicht van hoe het met je gaat. Ook al valt de score een keertje lager uit, dat hoeft niet te betekenen dat het daardoor slechter met je gaat. Het geeft dan meestal aan, dat je nu meer voelt. Dat het slot van je gevoel af is en dat je energie weer terug kan komen. De score varieert en in een langer tijdsbestek zie je die verandering goed. Dat is bemoedigend.

Ik zou graag contact willen met lotgenoten, is dat via Licht op Verlies ook mogelijk?

Op dit moment bieden we die optie nog niet aan. Er zijn diverse fora waar je met anderen contact kunt maken. Bijvoorbeeld het forum van het Landelijk Steunpunt Rouw. Via deze link http://www.landelijksteunpuntrouw.nl/hulpzoekenden/forum.html kun je op hun forum komen. Het ligt in de bedoeling om een apart forum te starten voor de gebruikers van het Licht op Verlies-programma. Zodra dat een realiteit is, dan maken we dat kenbaar.

Ik heb ook veel praktische en financiële vragen rondom het afwikkelen van de nalatenschap, kan ik die ook bij jullie kwijt?

Licht op Verlies is specifiek gericht om hulp te bieden bij de emotionele gevolgen van je verlies. Doordat je emotioneel anders bent, is je gedrag ook anders. Daar kun je last van hebben, doordat je minder evenwichtig bent en ook sneller weer uit balans raakt. Je kunt met al je vragen over nalatenschap, of andere organisatorische zaken vast bij anderen terecht. 

Als ik (tijdelijk) wil stoppen met het Licht op Verlies-programma, hoe doe ik dat dan?

Je kunt altijd (tijdelijk) stoppen met het programma. Je blijft toegang houden tot het gehele programma. Je kunt het programma later zo weer oppakken. Je zoekt dan de plek op via jouw eigen account, waar je gebleven bent. Dat is erg eenvoudig. Je kunt er dus zo lang over doen als jij wilt. Er zijn ook deelnemers die de oefeningen na een aantal maanden nog een keertje doen. Dan ontdekken ze dat ze weer nieuwe inhoud oppakken en dat er bij hen in de tussentijd veel veranderd is.

Ik las iets over een garantieregeling, hoe gaat dat in zijn werk?

De garantieregeling is als volgt: Als toch blijkt dat het volledige programma niet heeft gewerkt, zoals jij dat had gehoopt, dan krijg je de financiële investering die je hebt gedaan geheel terug. We gaan er dan wel vanuit dat je alle oefeningen serieus hebt gedaan. Dit geldt in het geval je dit bedrag wel zelf hebt betaald en niet als de werkgever de kosten heeft vergoed.

Als je binnen 7 werkdagen niet tevreden bent, dan heb je de mogelijkheid om op te zeggen, zonder aan te geven waarom. Het bedrag wordt dan zonder meer teruggestort. Je investering is dus zonder risico.

Ik wil graag anders betalen dan via Ideal, is dat ook mogelijk?

Uiteraard is dat mogelijk. Je krijgt een factuur als je daarom vraagt in het bestelformulier. Die kun je dan zelf overmaken. Ook je werkgever krijgt de mogelijkheid om via de factuur te betalen. Door op de volgende link te klikken kom je bij het bestelformulier http://beta.lichtopverlies.nl/orders/new

Hoe is het met de beveiliging van jullie website, kan ik ervan uitgaan dat mijn persoonlijke logboek niet door anderen gelezen kan worden?

Veiligheid vinden we belangrijk net zo als vertrouwen. Vertrouwelijke notities en de uitkomsten van de checks zijn echt alleen voor jou zelf. Wij hebben een beveiliging lopen via SSL. Alles hebben we eraan gedaan om de website zo goed mogelijk te beveiligen.

Hoe doe ik dat met mijn werkgever, als ik wil vragen of ik de kosten van het Licht op Verlies-programma of persoonlijke coaching vergoed kan krijgen?

Het gemakkelijkst is het om eerst je werkgever te vertellen dat je graag hulp wilt ontvangen. Het hangt ervan af hoe vertrouwelijk je met je werkgever of leidinggevende bent. Ook een P&O medewerker of HR-adviseur staat voor je klaar, als je bedrijf een P&O-afdeling heeft. Een bedrijfsarts is ook een goede verwijzer. Die kan, als je dat zelf niet wilt, dit ook voorleggen aan je werkgever of leidinggevende. Onze ervaring is, dat vrijwel iedere werkgever het prettig vindt om iets voor jou te kunnen betekenen. Zeker als hij/zij merkt dat je dat nodig hebt en je dreigt uit te vallen op je werk.

Als je kiest voor Licht op Verlies persoonlijke coaching, dan heb je eerst een kennismakingsgesprek. Dat is een Licht op Verlies-sessie. Ook dat gesprek kun je eerst voeren, voordat je het voorlegt. Maak wel een inschatting of de kans redelijk is dat er vergoeding kan plaats vinden. 

Er zijn ook deelnemers die een eigen bedrijf hebben en zelf de kosten dragen, of deelnemers die dat privé doen. De belasting geeft ook faciliteiten rondom de coachingstrajecten. Via deze link kun je bij die informatie komen: http://financieel.infonu.nl/belasting/89763-aftrek-studiekosten-2012-2013.html

Ik wil een tijdje stoppen met het Licht op Verlies-programma, omdat ik op vakantie ga, is dat mogelijk?

Je bent geheel vrij om je eigen tempo te bepalen en om (tijdelijk) te stoppen met het programma. Het kan zijn dat je nog een attentiemailtje krijgt na verloop van een aantal dagen. Ook die laat je voor wat het is. Je pakt het programma gewoon weer op waar je gebleven bent, als jij daar weer aan toekomt of er behoefte aan hebt. Soms is het prettig om de werking van dingen die je toepast even iets langer te ervaren. Er zit geen druk op, dus die hoef je er zelf ook niet op te leggen. Sommigen vinden het plezierig om een ritme in de dag en in de week te hebben. Dat kan voor een ander weer te benauwend zijn. Je hebt alle ruimte en alle vrijheid om het programma op je eigen manier, op je eigen moment en op je eigen tijdstip te volgen

Hoe vraag ik een persoonlijk kennismakingsgesprek (een Licht op Verlies-sessie) aan?

Via deze link kun je een persoonlijk kennismakingsgesprek aanvragen voor het begeleidingstraject van Licht op Verlies.  marjolijn.meijer@lichtopverlies.nl. Je kunt dit aanvragen door een mail naar mij te sturen met daarin een kort antwoord op de volgende vragen:

  • Wat heb je meegemaakt?
  • Waarin loop je vast?
  • Werk je? En zo ja, wat doe je voor werk en waar ben je voor verantwoordelijk?
  • Hoe is je thuissituatie?
  • Hoe zou je willen dat je toekomst eruit ziet?

Geef gerust korte antwoorden. Het gaat om een beeld dat ik van je krijg. Een half A4 is genoeg. Als je niets wilt schrijven, is dat ook O.K. Geef in je mail je naam, je adres en je geboortedatum aan en daarbij ook je mobiele nummer of vaste telefoonnummer. Ik neem binnen twee dagen per mail contact met je op met een voorstel voor dit kennismakingsgesprek. Met het oog op mijn planning en agenda kijk ik of we dat op mijn kantoor in Zeist doen of telefonisch. Wil je verder, dan stel ik een offerte op die je naar je werkgever kunt doorsturen. Het gesprek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Wat kan ik van een Licht op Verlies-sessie verwachten?

Dit kennismakingsgesprek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Je vertelt over je verlieservaring en hoe het nu met je gaat. Samen onderzoeken we wat jou op dit moment het meeste helpt. Je gaat direct na dit gesprek met een lichter gevoel naar huis. Dat is de ervaring die anderen hadden. Ze gaven aan dat zij meer inzicht over zichzelf hadden gekregen, overzicht in wat zij daarin konden doen en ook uitzicht naar een leven dat weer bij hen paste.

Ik wil wel een persoonlijk coachingstraject volgen bij Licht op Verlies, maar ik woon zo ver weg. Hoe doe ik dat?

Bijna iedereen die het persoonlijke begeleidingstraject volgt, krijgt dit vergoed door de werkgever, of heeft zelf een bedrijf. De sessies vinden eigenlijk altijd in werktijd plaats, zodat zij voor jou in te plannen zijn. Reistijd maakt daarin niet zoveel uit. De sessies zijn ongeveer één keer in de 3 tot 6 weken. Dus iedere week naar Zeist komen, is dus niet het geval. Er komen mensen van de eilanden, uit  Winterswijk en ook uit  België. Het is meer hoe je zelf tegenover reizen staat. Of je die tijd ervoor over hebt. Je kunt overigens erg gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het kantoor in Zeist komen. Er zijn goede verbindingen met zowel Utrecht als Amersfoort. 

Ik zit al in een burnout, kan ik dan toch het Licht op Verlies-programma volgen?

Dat kan. Het is wel plezierig als je daarbij ook de steun hebt van een goede coach. Hierin kun je een beroep doen op coaching door Marjolijn Meijer van Licht op Verlies. Zij is speciaal gericht om diegene te begeleiden die in een burnout dreigen te raken of al zitten. Zij heeft een specifieke visie ontwikkeld en checkt daarmee allereerst in de eerste  gratis Licht op Verlies-sessie of je in een burnout zit, of nog niet. Ook de handvatten die je aangereikt krijgt door het Licht op Verlies- programma geven je weer overzicht en uitzicht. 

In het kennismakingsgesprek/de Licht op Verlies-sessie wordt het helderder of je in een burnout zit of nog (net) niet.

Mijn concentratie is niet al te best, toch wil ik het Licht op Verlies-programma volgen, is dat dan te doen?

Ja dat kan. Je doet het helemaal in je eigen tempo. De stap voor stap-methode in de modules geven je daarin houvast. Je doet zoveel als dat je aankunt. Soms is dat het lezen van één alinea. Schrijven doe je alleen maar als je dat prettig vindt. De concentratie wordt zelfs beter, als je jezelf een bepaalde regelmaat geeft in het doen van dingen. Chaos is de grootste concentratie-verslinder. Het programma biedt juist de structuur die je nu zo nodig hebt.