Maak kennis

Maak uitgebreider kennis met Licht op Verlies. Hieronder lees je wie onze klanten zijn, over onszelf en over hoe wij werken vanuit onze speciale visie.

VOOR WIE?

Weer perspectief krijgen na een moeilijke tijd

Valt het je tegen hoe het nu met je gaat en loopt het gewoon niet? Als het leven bij jou anders is dan je verwacht had, dan zorgt dat voor veel spanning. Hieronder lees je over de problemen waar je tegenaan kunt lopen. 

Ervaar jij je leven als uitzichtloos en zinloos? 

Danieke (31)  Ik heb weinig uitzicht . Ik ben vastgelopen en weet niet meer welke kant ik op moet. Ik krijg het allemaal niet meer op de rit. Ik voel me verward en overzie het allemaal niet meer. Hoe moet ik verder? Ik heb allerlei verwachtingen en weet dat het niet vanzelf gaat. Ik zal toch zelf stappen moeten ondernemen, maar waar begin ik? Het is zo veel tegelijk. Ik voel me zwak en niet krachtig genoeg om het allemaal alleen te doen. 

Linda ( 35)  Mijn hoofd is een achtbaan van zorgen en problemen. Ik word er helemaal gek van. Hoe krijg ik mijn hoofd weer tot rust, zodat ik in ieder geval weer kan denken. Mijn emoties bepalen op dit moment mijn leven. Ik heb ze niet meer in de hand. Ik weet niet hoe ik mijn leven weer op orde krijg. Mijn zelfvertrouwen is daardoor ook weg. Mijn carrière, ik ben bang dat het afgelopen is. 

Rien (50) Ik draaf maar door en weet echt niet meer hoe ik moet stoppen. Zorgen voor anderen past bij me, maar de rust en de zorg voor mezelf ontbreken. Is dat zorgen misschien een truc om mezelf te verdoven? Ik lig er echt wakker van hoe het met diegenen waar ik verantwoordelijk voor ben verder moet gaan. Hoe krijg ik alles weer op de rit? 

Martin ( 43) Het lijkt wel of iedereen mij uit de weg gaat. Ik heb op dit moment weinig contact met anderen. Hoe krijg ik weer contact met de mensen om mij heen? Ik ben zo chaotisch en daardoor bang om mijn baan te verliezen. Ik wil echt mijn werk voortzetten, dat geeft me in ieder geval financiële zekerheid. Het zorgt ook voor structuur in mijn dagen. Maar hoe doe ik dat?

Annelien (60) Het liefst laat ik me helemaal wegzakken in mijn lusteloze gevoel. Terwijl dat niet bij me past. Ik wil weer in beweging komen voor iets dat ik werkelijk zinvol vind. Ik voel me moedeloos. Ik heb al zoveel geprobeerd, maar het lukt gewoon niet om te leven zoals ik dat wil. Ik heb behoefte aan een leidraad waar ik me aan kan vasthouden. Gewoon een steuntje in de rug, om dat te doen waar ik goed in ben en waar ik weer energie door krijg.

Licht op Verlies past bij jou, als je

Als je een ingrijpend verlies hebt meegemaakt. Het overlijden van een dierbare, een relatie die je verliest, het werk dat stopt, je gezondheid die je in de steek laat, of andere ingrijpende verliezen. Door één verlies raak je al uit balans, laat staan door meerdere. 

Ik heb de modules nu net afgerond. De openheid van  het programma spreekt mij erg aan. Je kan zelf bepalen hoeveel stappen je doet en wanneer. Je bepaalt zelf je tempo. De openheid van de vragen. Ze waren zo gesteld dat je als het ware in gesprek was met jezelf, maar dat je er toch werd voorgezet om bepaalden aspecten uit te lichten. - Josée M. Als je daardoor

 • Op een andere manier verder wilt met je leven, maar je weet nog niet hoe.
 • Er redelijk doorheen zit door voor jou misschien wel onbegrijpelijke en onvoorziene tegenslagen.
 • Uit jouw impasse wilt komen en je daar een steuntje in de rug bij zoekt.
 • Uiteindelijk hulp durft te vragen, terwijl je het eigenlijk het liefst zelf op lost.
 • Houdt van een heldere visie waar je ook concreet iets mee kunt doen.
 • Aangejaagd wordt door de stress van overleven en een burnout wilt voorkomen.
 • Alle vrijheid wilt hebben om je eigen keuzes te maken.
 • Jezelf een kans wilt geven om online en/of persoonlijke hulp te krijgen. 
 • Vanuit een nieuw perspectief je leven een positieve draai wilt geven.

ONZE WERKWIJZE

Hoe geef je een positieve draai aan je leven?
Wat kun je van de aanpak van Licht op Verlies verwachten? 
Vanuit welk gedachtegoed werken wij en hoe maak je gebruik van onze hulp? 

Verminder je stress en voorkom daardoor een burnout

Danieke (31)  Ik heb weer uitzicht. Ik weet nu welke richting ik op wil. Ik leef veel meer in het moment, waardoor ik merk dat ik ook weer weet wat ik wil. Daar vertrouw ik op. Ik heb weer overzicht gekregen. Praktische en werkzame handvatten hebben mij daarbij geholpen. Dat ging trouwens sneller dan ik gedacht had. Mijn energie is in een korte tijd weer toegenomen. Ik weet dat ik het niet alleen hoef te doen en de hulp die ik erbij gevraagd heb, heeft me bijzonder goed gedaan.

Linda ( 35)  Mijn hoofd is gelukkig weer tot rust gekomen. De problemen die ik had, heb ik teruggebracht naar de werkelijke proporties. Mijn boosheid, mijn verdriet en ook mijn angst sleuren me niet meer mee. Dat geeft echt rust. Ik straal volgens mijn vrienden veel meer zelfvertrouwen uit. Dat merk ik ook op mijn werk.

Rien (50)  Ik sta vaker stil bij wat ik zelf belangrijk vind. Die rustmomenten zorgen ervoor dat ik beter voor mezelf zorg. Ik kan de verantwoordelijkheid beter bij de ander laten. Ik hoef hun leven niet langer te verbeteren, dat kunnen ze alleen zelf. Ik houd mijn grenzen beter in de gaten. Mijn hoofd is geen zeef meer, ik ben weer wat helderder. Ik slaap ook veel beter. Kortom: ik neem mezelf weer serieus! Anderen waarderen dat.

Martin ( 43)  Het loopt weer lekker op mijn werk. Door in te zien hoe ik mensen van mij afhield, leerde ik mijn gedrag te veranderen. Een promotie is in zicht. Dat heb ik ook te danken aan nieuwe inzichten en concrete tips. Die heb ik, omdat ik voelde dat ze klopten, gewoon toegepast. De communicatie met mijn collega’s is nu zo, dat ze er mij gewoon op durven te wijzen als ik weer in mijn valkuil dreig te schieten. Er is veel ten goede gekeerd.

Annelien (60)  Mijn weerzin heeft plaatsgemaakt voor weer zin in leven. Ik heb houvast gevonden in de dingen die ik nu doe. Deze zijn voor mij zinvol. Ik kom er ook vaker voor uit. Anderen zeggen dat ik duidelijker ben geworden. Dat ze dat prettig vinden. Na alles wat ik heb meegemaakt, weet ik dat het leven te kort is om zo maar voorbij te laten gaan. Ik wil graag iets bijdragen aan deze wereld. Ik heb mijn eigen manier daarin gevonden en geef anderen nu een steuntje in de rug.ONZE VISIE

Je kunt je eigen leven lichter maken

Van overleven, naar leven en weer genieten

In de oefeningen van het Licht op verlies-programma praat je voornamelijk alleen met jezelf. Je doet het zelf. Het zijn je eigen woorden. Toch heb je het gevoel dat je met ‘iemand’ praat. Dat vond ik juist zo prettig. Dat gaf me het gevoel dat ik het niet helemaal alleen, maar toch zelf deed. Ook de manier waarop de modules waren vorm gegeven vond ik heel prettig. Josée M.Als je leven vastgedraaid zit en je niet meer verder kunt, weet dan dat je zelf de mogelijkheid hebt om je weer los te draaien. Om weer lucht en ruimte te krijgen. Om je eigen leven lichter te maken.

De weg er doorheen is de weg eruit

De reden waarom je niet gaat, is omdat je daar tegenop ziet. Je weet hoe het nu is, wat je hebt en niet wat je krijgt. En toch ... iets meer rust en ruimte, meer vrijheid, energie en perspectief zorgen voor een aangenamer leven. Voor een leven wat er toe doet.

Maak van een dieptepunt in je leven een keerpunt

Tegenslagen halen je volledig onderuit: Het verliezen van iemand waar je van houdt, het verliezen van je gezondheid, je werk dat verandert en waar je niet meer zeker van bent, het verliezen van je identiteit, het verliezen van een relatie die zo veelbelovend was, het verliezen van je toekomst, omdat je geen kinderen kunt krijgen. Er zijn veel soorten verliezen. Hoe ga jij ermee om? Het is echt mogelijk om van je verlies, van je dieptepunt een keerpunt te maken?

Je hoeft het niet helemaal alleen te doen

Maak gebruik van een vertrouwenwekkende ruggesteun, of die helpende hand om weer verder te kunnen. Vertrouw ook op jezelf en ga daarnaast je eigen weg, op je eigen moment, op je eigen manier en zorg voor een veilige plek.

Door inzicht, krijg je overzicht en heb je weer uitzicht 

Licht op Verlies heeft in de afgelopen 12 jaar haar eigen visie ontwikkeld, die is vertaald in 

 • jouw eigen kleurenpalet die je inzicht geeft over hoe jij van overleven naar leven tot weer genieten komt
 • de 9 keerpunten om je leven lichter te maken, waarin je van een dieptepunt, via een keerpunt weer gaat leven en genieten
 • de Licht op Verlies-check geeft inzicht in je eigen manier van overleven. Als je deze bij jezelf herkent, dan weet je waar je staat. Als je weet waar je staat, dan kun je kiezen waarheen je wilt
 • in het boek 'Licht op Verlies lees je over deze visieOVER ONS

Durf je het aan om te kiezen wat bij je past?

Een cruciale keuze: doorgaan of niet?

De impact van dit online programma heeft me verrast. Het heeft me werkelijk door dit afgelopen, verschrikkelijke jaar geholpen. In weken dat ik het erg moeilijk had, was het mijn life-line. Het hield me bij mezelf en in het hier en nu.  Door bijna dagelijks een of twee stappen te doen, had ik houvast in een tijd waarin mijn emoties alle kanten uitgingen.  - Josée M.‘Mam, ik help je wel’. Dat was de opmerking van onze zoon Kieran, enkele maanden na  het dodelijk verongelukken van zijn vader en mijn partner. Om mij heen vonden ze dat ik moest stoppen met mijn eigen bedrijf en dat ik er helemaal moest zijn voor de kinderen. Dat begreep ik en tegelijkertijd voelde ik dat het voor mij niet klopte. Ik nam het cruciale besluit om door te gaan met mijn werk, naast de zorg voor onze twee kinderen. Dat Kieran zo’n concreet aandeel in Licht op Verlies zou krijgen, dat wisten we toen nog niet.

Inmiddels is het ruim elf jaar later en er is veel gebeurd. Met plezier ervaren we dat het Licht op Verlies-programma anderen helpt. Onze eigen zoektocht van die eerste jaren is vergelijkbaar: van uitzichtloos naar perspectief. Wij konden daardoor een herkenbare stap-voor-stap-leidraad ontwikkelen die anderen helpt. We hebben het zelf ervaren: Hoe maak je van een dieptepunt in je leven een kruispunt, waarin je het aandurft om (opnieuw) te kiezen voor wat bij jou past?

Passie betekent letterlijk lijden. Passie staat ook voor ergens helemaal voor gaan. Die twee horen bij elkaar. Wij kozen ervoor om Licht op Verlies in de wereld te zetten. We zijn er voor gegaan om een positieve bijdrage te leveren. Dat doet ons goed. Een programma om je leven lichter te maken, nadat je een ingrijpend verlies hebt meegemaakt. Kieran en ik hebben zelf ervaren hoe het is om je weg opnieuw helder te krijgen en daar vorm aan te geven.


Onze expertise

Het is een flinke tocht geweest, dwars door mijn wanhoop en verdriet. Maar met elke stap die ik nam werd ik me bewuster.

Ik heb geleerd  aandacht te hebben voor mijn eigen rouw, mijn sterkte punten en mijn valkuilen. Het heeft me verrast. Ik kan mijn verdriet vormgeven. Ik heb nu de woorden om er over te praten met anderen, het onzegbare te zeggen. Ik heb geleerd hoe ik met anderen kan omgaan in de rouw en vooral ook hoe ik met mezelf kan omgaan.  Ik ben daardoor rustiger en geduldiger met mezelf en anderen. Josée M.

Vanaf 2003 zijn we gestart met Licht op Verlies. Kieran heeft vanaf dat moment de websites ontworpen en gebouwd. Naast dat hij online applicaties van het Licht op Verlies-programma heeft vorm gegeven, zorgt hij ook voor de  technische support. Hij heeft zijn eigen bedrijf KKdesign en studeert compositie aan het conservatorium in Amsterdam. 

In 2004 gaf ik zelf de eerste impuls om het symposium ‘Licht op Verlies’ te organiseren. Ik werkte toen als partner en adviseur bij het organisatieadviesbureau Kern Konsult. In samenwerking met het Landelijk steunpunt Rouw en de Elisabeth Kubler-Ross Stichting zetten we een prachtig symposium neer. 
Daarna was er gedurende zes jaar een intensieve samenwerking met het LTC van Achmea. De tientallen Licht op Verlies-trainingen gaven de deelnemers weer zicht op een hoopvolle toekomst.

Het thema verlies heb ik jarenlang in het licht gezet bij bedrijven en organisaties waar tegenslagen voor impasses zorgden. In de meest brede zin van het woord. Door teamtrainingen en daarnaast individuele coaching te geven, kwam het team telkens opnieuw in beweging vanuit een helder perspectief. 


Er is een goede band ontstaan met het team nabestaandenzorg van DELA. Zij adviseren ons via de consulenten en ook via hun website. Daarin is verlies ook voor DELA een breder thema dan alleen door overlijden.

Onze passie

Toen ik aan het programma begon wou ik het liefst verdwijnen, samen met mijn overleden man.  Ik kon me geen leven zonder hem voorstellen. Dat eerste jaar was een verschrikkelijke tijd. 

Ik besef nu dat met zijn dood voor mij en mijn zoon een nieuwe weg is begonnen, een onverwacht avontuur waar we het eind niet van weten. Maar waarbij Licht op Verlies ons heeft geholpen bij de eerste stappen.

Rouwen, echt diep rouwen om iemand  is een pijnlijk gebeuren. Het grijpt in op je emoties, je geest, en je lichaam. Het is een oergevoel en het verandert je in het diepst van je wezen. Het Licht op Verlies-programma leidde ons met liefde door onze rouw en leerde ons wat we nodig hadden om verder te gaan. - Josée M

Onze passie om het licht op verlies te zetten is in de afgelopen tien jaar een realiteit geworden. Het doet Kieran en mij goed dat we via ons aanbod een positieve bijdrage kunnen geven om het leven van anderen lichter te maken! Vele honderden deelnemers maakten gebruik van coaching in trainingen, retraites en van de persoonlijke begeleiding. In 2010 schreef ik het boek ‘Licht op Verlies’, dat voor herkenning bij de lezers zorgde. De Licht op Verlies-check gaf inzicht aan duizenden mensen en velen maakten enthousiast gebruik van ons online aanbod.

Wat Licht op Verlies uniek maakt, is onze speciale visie. Zij geeft inzicht in hoe je verlies doorleeft, hoe je vanuit het overleven, weer naar leven en genieten komt. De 3 kleuren-theorie is helder, toegankelijk en concreet toe te passen. De 9 keerpunten geven je houvast en inzicht in hoe je jezelf uit die negatieve spiraal naar boven draait. Respect, vertrouwen en vrijheid zijn onze uitgangspunten waarin wij die steun via Licht op Verlies bieden.

Zelf verantwoordelijk voor je leven.

We zijn zelf verantwoordelijk voor ons eigen leven. Tien jaar geleden stonden we voor de keuze hoe wij verder wilden. Toen maakten we een keuze, die ook impact heeft gehad op anderen. Iets te betekenen voor anderen was daarin onze leidraad. Natuurlijk ging het niet allemaal vanzelf en schakel je steeds weer bij. De richting en het doel dat we voor ogen hielden, gaf ons steeds weer nieuwe energie.

Je werkt samen en je bent daarin ook onafhankelijk. Op die manier werken Kieran en ik met elkaar samen en ook met diegenen die gebruik maken van Licht op Verlies. Dat is ook de reden waarom wij het programma van Licht op Verlies zo laagdrempelig mogelijk aanbieden en voor iedereen toegankelijk hebben gemaakt. Het is betaalbaar voor iedereen. 

Is het niet zwaar?

Ooit kreeg ik een vraag van een client: Is dat niet zwaar, al die problemen, al die tegenslagen en verliezen waar mensen jou over vertellen? Ik kon daar zonder meer op antwoorden: 'Ik krijg er energie door'. Ik geniet ervan als mensen die vastgelopen zijn weer gaan leven. Dat ze hun tegenslag op een nieuwe manier opvangen en daarin hun veerkracht behouden. Het is niet zwaar. Het is licht brengen waar zwaarte wordt gevoeld, waardoor het voor diegene en ook voor mij lichter wordt. 

Uitnodiging

Wij nodigen je van harte uit om stap voor stap, op je eigen manier en op je eigen moment, je eigen weg te zoeken. Om die weg daarin ook te vinden. Zo hebben we dat zelf ook gedaan. Voel je vrij om daarbij onze hulp te vragen.

Welke hulp bieden wij jou? Lees meer door op deze link te klikken.


Je leven lichter maken: 
Dat is je stress verminderen 
en daarmee een burnout voorkomen

WELKE HULP GEVEN WIJ?

1. De gratis Licht op Verlies-check

Allereerst geeft de Licht op Verlies-check je inzicht in hoe het nu met je gaat. Deze check is inmiddels door vele duizenden mensen gedaan. Zij geeft een respectvolle en precies op jou afgestemde terugkoppeling, met daarbij beproefde adviezen die je direct kunt toepassen. 

Doe gratis de Licht op Verlies-check

2. Het Licht op Verlies-programma

Het Licht op Verlies-programma geeft je houvast door stap voor stap, in je eigen tempo je leven lichter te maken. Dus helderder en minder zwaar. Waardoor je weer perspectief krijgt. 

Op je eigen manier en je eigen vertrouwde plek. Wil je direct starten dan kan dat. Je kiest ook je eigen tijdstip. Laat in de avond, overdag of vroeg in de ochtend, doe wat bij je past en wat voor jou klopt.

Klik hier om direct meer te lezen over het Licht op Verlies-programma

3. Het persoonlijke Licht op Verlies-traject

De hulp die wij geven houdt rekening met wat jij wilt en kunt. Zorgvuldigheid en aandacht staan bij ons hoog in het vaandel. Het persoonlijke Licht op Verlies-begeleidingstraject is precies afgestemd op jouw wensen. 

Klik hier om meer te lezen over het persoonlijke Licht op Verlies-traject

4. De gratis Licht op Verlies-mail

Deze verschijnt iedere twee weken. Ontvang hierdoor inspiratie en bemoediging om je leven lichter te maken. Je leest over ervaringen van anderen en je krijgt praktische oefeningen die je verder helpen.

Ontvang de gratis tweewekelijkse Licht op Verlies-mails


Licht op Verlies is er voor iedereen 
die verder wil

Onze unieke visie over het omgaan met verlies en tegenslag, wordt door diverse grote en kleinere organisaties geadviseerd. De uitvaartverzekeraar DELA adviseert ons via de consulenten en de website aan haar drie miljoen leden. 

De hulp die we geven is laagdrempelig en betaalbaar. Je kiest ervoor om eventueel je werkgever te vragen om de kosten te vergoeden, of je investeert zelf in een leven met een nieuw perspectief. Beiden zijn mogelijk. Jouw wens daarin kun je duidelijk aangeven. 

Er ligt een jarenlange expertise onder het specifieke gedachtegoed van Licht op Verlies. Zij is ervaren door vele duizenden deelnemers. Licht op Verlies gaat uit van de eigen inzet van de deelnemer, de eigen wijsheid en heeft respect voor de eigen richting. Je weet namelijk zelf wat goed voor je is.